Jak bezpiecznie dobrać mleko dla dziecka

Jak bezpiecznie dobrać mleko dla dziecka

Jeżeli nie możemy lub nie chcemy karmić dziecka piersią, stajemy przed problemem, w jaki sposób właściwie i bezpiecznie dla naszego maluszka wybrać mleko.

Wbrew powszechnym plotkom jest to czynność prosta. I należy tylko pamiętać o kilku żelaznych zasadach przy wyborze.

Mleko dla niemowląt to podstawa pożywienia każdego małego dziecka

Dlatego jego wybór jest tak istotny dla rozwoju i zdrowia małego człowieka. Musi ono dostarczać wszelkie składniki odżywcze do organizmu, a jednocześnie nie powodować podrażnień przewodu pokarmowego. Dlatego wybierając mleko, nie kierujmy się ceną produktu, ale rekomendacjami znanych i szanowanych towarzystw związanych z dziećmi oraz składem samego specyfiku. Mleka modyfikowane oznaczone są numerami od jednego do pięciu. Gdzie jedynka oznacza, że mleko zostało zaprojektowane dla niemowlaków do szóstego miesiąca życia, zaś piątka jest przeznaczona dla dzieci w wieku przedszkolnym. Każde mleko ma swoje specyficzne właściwości. Te kierowane do najmłodszych są delikatne, gdyż kilkumiesięczne dziecko nie ma jeszcze w pełni wykształconego przewodu pokarmowego. Dla starszych dzieci mleka zostają wzbogacone o żelazo, gdyż kiedy dziecko zaczyna raczkować, brakuje mu tego składnika. W tym wypadku dobór mleka jest banalnie łatwy. Wystarczy nam sprawdzić skład produktu oraz dobrać odpowiedni do wieku naszego dziecka. Problem zaczyna się, kiedy nasz maluch cierpi na jakieś dolegliwości bądź jest alergikiem.

W przypadku występowania alergii mleko powinien nam rekomendować lekarz pediatra

Produkt musi bowiem w optymistycznym wariancie łagodzić wszelkie dolegliwości związane z przypadłością lub chorobą, a w wersji pesymistycznej przynajmniej nie prowadzić do ich zaognienia. Mieszanki kierowane do dzieci zagrożonych alergią mają oznaczenie HA. Można je podawać już, kiedy oboje rodziców ma alergie i istnieje poważne ryzyko, że dziecko również będzie obarczone bagażem alergii. Charakteryzują się tym, że w ich składzie znajduję się bardzo rozdrobnione białko, które zdecydowanie mniej uczula.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *